CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

10 de setembre del 2012

Carrer Vapor de Tarragona (Història)

 
(En castellano -aquí-)

Aquest carrer pren nom de la fàbrica de teixits de cotó que allí es va situar en 1857 i coneguda popularment com 'El Vapor'. Va ser la primera fàbrica de teixits establerta a Tarragona inaugurada l'11 de març d'aquest any i va comptar amb uns tres-cents operaris. Les màquines tenien la força de 120 cavalls. L'edifici va ser cedit al fabricant Joan Batlló qui posteriorment la va traslladar a Barcelona on està actualment situada la Universitat Industrial (Casa Batlló) com la més important de Barcelona en l'època.

El Carrer queda tallat en dues parts per la Plaça dels Infants. Un tram connecta aquesta plaça amb el Carrer del Mar paral·lel a la via del tren i l'altra amb les escales que accedeixen al Carrer Doctor Zamenhoff de nivell superior.
 

Les Cent Escales, ara mecàniques

El tram del Carrer Vapor paral·lel a la finca de l'antiga Fàbrica Chartreusse finalitza amb un accés al Carrer Doctor Zamenhoff d'un nivell superior, 18 metres d'altura, al que s'accedeix mitjançant les que en el seu moment es coneixien popularment com 'Cent escales'. Aquestes estaven formades per 8 trams i 7 replans de diferent longitud amb un ample d'1'40 metres.
 
 
Al 2010 aquestes escales queden substituides per les actuals escales mecàniques de dos trams paral.lels, un de pujada i l'altre de baixada, situades en una estructura a sobre de les anteriors.


Junt a elles, un recorregut d'escales convencionals amb diverses terrasses i pasarel.les que conviden  a passejar de forma alternativa per si presenten problemes o estan fora de servei. Es va optar per col.locar també un ascensor que finalment es va descartar per falta de pressupost.
 
 

Un mirador de la Part Baixa

Les escales condueixen a una petita plaça en el Carrer Doctor Zamenhoff amb un mirador a la Part Baixa des d'aquest nivell superior.
 

'Jardins del Vapor'

Al 2012 el Carrer Vapor dona nom als 'Jardins del Vapor' que van ser inaugurats a  partir de les restes romanes trobades i acondicionades per poder-les veure.



Fonts:
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové)
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses)