CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

22 de novembre del 2012

Carrer Lleó (Història)



S'atribueix la nomenclatura del Carrer Lleó com homenatge a la memòria del General don Diego de León, comte de Belascoin. Va ser afusellat l'octubre de 1841 malgrat el clam nacional a favor del seu indult. Se li acusava de fallida conspiració per apoderar-se de la reina i portar-la al Nord, on establir un govern que enderroqués al regent Espartero. Per contra, estan les seves àmplies virtuts militars i el seu patriotisme.

El rètol més antic era 'Calle del León' o 'Calle de los Leones' (1823). L'historiador local Adolfo Alegret qüestiona que el carrer portés nom de fera o que si realment es dediqués a tal personatge no fos 'Calle del General León' més comprensible i exacta encara que no justificada per falta d'essència local.


Es troben al·lusions a aquest carrer en escrits de 1863, en 1878 i novament en 1886. Els escribes van acabar escrivint 'Calle de León' i 'Calle León'. Es diu també que el mariscal Suchet va dir en les seves Memòries que els defensors del Fort de l'Olivera durant la Guerra de la Independència "es van defensar com a lleons" i de la mateixa manera els artilleros del port.


En aquest carrer es troba la sortida del Col.legi 'El Carme' l'entrada del qual es troba al Carrer del Mar.


El Carrer Lleó uneix el Carrer Jaume I amb la Plaça dels Carros i creuaments del Carrer Vapor, Carrer Castellarnau i Carrer Rebolledo.

Fonts:
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové)
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses)