CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

7 de gener del 2013

Carrer Smith de Tarragona (Història)



Aquest carrer s'anomena amb el cognom de l'Enginyer de l'Armada i director facultatiu de les Obres del Port de Tarragona, Joan Smith.

El 1799 tenia la graduació de brigadier de l'Armada. Aquest mateix any 1799 va ser nomenat director de les obres d'ampliació del Port de Tarragona, tot i que no prengué possessió del seu càrrec fins uns dies més tard.

Smith va ser l'artífex de la visita del rei Carles IV a la ciutat de Tarragona el mes de novembre de l'any 1801. Va ser també qui va negociar amb l'arquebisbe Mon i Velarde la construcció d'una canonada per portar aigua al port i subministrar-ne als vaixells.


Smith es va encarregar de modificar i ampliar el projecte d'Apodaca, redactant un projecte de moll i port de gran abast, que va ser base del progrés comercial ulterior de la ciutat i que alhora va permetre crear una nova població en la Part Baixa de la ciutat, projecte que el mateix Smith va presentar i va merèixer l'aprovació del Govern del Rei.


Va crear una Escola de Dibuix i Nàutica i va ser governador de la plaça en 1808. Va morir el 17 de març del 1809, a causa d'una malaltia infecciosa en plena epidèmia del tifus. Es va enaltir la seva tasca per la ciutat plasmant el seu bust en la façana de l'Ajuntament al costat dels d'altres destacats personatges. A més va ser el primer mort enterrat al nou cementiri provincial de Tarragona.


Imagen

El Carrer Smith queda limitat a un cantó amb la ronda interior a l'Avinguda Vidal i Barraquer i a l'altre amb el Carrer Rebolledo.

Creua per davant de la Plaça dels Infants on hi destaca l'antiga Fàbrica de la Chartreusse i els Magatzems De Muller.
_________

Fonts:

-ESCODA MURRIA, Coia. Revista de Historia Naval, 2008.
-ADSERÀ MARTORELL, Josep. Joan Smith i Sinnot. Director del port modern de Tarragona (1800-1809). Tarragona: Autoritat Portuària de Tarragona, 1993, p. 83.
-ESCODA MURRIA, Coia. El port de Tarragona. Barcelona: Lunwerg, 2002.