CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

30 d’octubre del 2015

Arranca el Tàrraco Tapes de Tardor 2015 amb la participació de quatre propostes del Barri del Port


Des d'aquest dijous 29 d'octubre i fins al proper 8 de novembre Estrella Damm posa en marxa novament l'edició de tardor del 'Tàrraco Tapes' amb 66 locals, entre els quals al Barri del Port tornen a participar els quatre establiments que ho van fer per primavera, el Bar Mitja Lluna a la Plaça Prim, el Racó dels Amics a la Plaça dels Infants, la Pulcinella a la cantonada entre c.Smith i Pere Martell, i El Racó d'en Maginet al c.Felip Pedrell cantonada amb Jaume I.

En aquesta ocasió el preu puja déu cèntims i serà de 2'50€ la tapa+quinto o caña

Les tapes del Barri del Port

1. 'Gamba a la mexicana' a la Mitja Lluna (Pl.Prim,1)

De dilluns a diumenge de 12 a 16 i de 19 a 23 h la Mitja Lluna ens ofereix Gamba amb ceba caramel·litzada al whisky,salsa brava, panses i pinyons. Participa a la ruta amb el n.33

2. 'Pota i tripa de vedella' al Racó dels Amics (c.Smith,59/ Pl.Infants)

De dilluns a divendres de 12 a 16 i de 18 a 21.30 h; dissabte de 10 a 14 h, el Racó dels Amics ofereixen la tapa 'Pota i tripa de vedella' a base de Ceba, llorer, sal, clau d’espècia, xoriço, caiena, tripa de vedella, polpa de nyora, tomàquet fregit, vi blanc, julivert, ametlles i pa fregit. Participa amb el n.20.

3. 'Delizie della vita' a la Pulcinella (c.Pere Martell,52-54)

De dilluns a diumenge de 12 a 14 i de 20 a 23 h, aquest local ofereix una tapa a base d'Arròs, safrà, formatge provolone, ous, farina, pa ratllat, carn picada, ceba, pèsols, tomàquet, formatge parmesà, nata, ceps i altres bolets, alls, orenga, julivert, sal, pebre i oli d’oliva. Participa amb el n.43.

4. 'Mediterrània' al Racó d'en Maginet (c.Felip Pedrell,1)

De dimarts a diumenge de 18 a 23 h ofereix la tapa feta amb Carn picada de porc i de vedella amb all i julivert, pa, sèpia, oli d’oliva, ous, sal i romesco.Participa amb el n.46.

29 d’octubre del 2015

Castanyada 2015 aquest divendres a l'A.V.V del Port

Aquest divendres a les 19.30h de la tarda l'Associació de Veïns del Port celebrarà la tradicional castanyada per als socis de l'entiat amb fins a 20 quilos de castanyes i moscatell. 

Enguany hi haurà una absència importat, la del president José Ruiz qui es troba hospitalitzat fa un mes per malaltia. Des d'aquest blog hem volgut ser curosos amb aquesta informació que fins ara no hem proporcionat per respectar el seu delicat estat i a espera de com evoluciona. Segons fons familiars, presenta una lleu millora dins de la seva situació.

Aquest dijous aquest blog anunciava la castanyada de l'Associació Folklòrica Andalusa per dissabte, informant que enguany no es duria a terme la de l'A.V.V del Port. Finalment sí es mantindrà tot i que no s'hagi celebrat com cada any en aquestes dates la Setmana Cultural, ja que donada la situació l'entitat es troba una mica paralitzada.

La castanyada, a la seu social del carrer Reial, 9 Baixos, se celebrarà paral·lelament a la parada de castanyes que té instal·lada la colla de la Cucafera, que pertany a l'A.V.V, a la cantonada entre Ramón y Cajal amb Prat de la Riba.


28 d’octubre del 2015

Castanyada 2015 del Barri del Port aquest dissabte a l'Associació Folklòrica Andalusa


Aquest dissabte 31 d'octubre l'Associació Folklòrica Andalusa, ubicada al carrer Sant Josep.11-13 del Barri del Port, organitza una festa de la castanyada a partir de les 18h i fins la nit amb sopar, copes, dj en directe i tot amb entrada gratuïta i lliure.

Aquesta cita esdevé una castanyada alternativa al barri davant del fet que enguany l'Associació de Veïns del Port no ha pogut dur a terme la Setmana Cultural amb castanyada inclosa que ha vingut oferint any rere any, per malaltia del president José Ruiz, hospitalitzat des de fa un mes, i fet pel qual l'Associació es troba ara per ara paralitzada.

Sí en el terreny de les castanyes la Colla de la Cucafera, que pertany a l'A.V.V del Port, té instal·lada una parada a la cantonada entre el carrer Ramón y Cajal amb Prat de la Riba per recaptar fons de cara als 25 anys de la bèstia l'any vinent i que està tenint gran èxit. Compta amb un photocall, concurs de samarreta i la cucafera petita dimecres tarda u durant divendres i cap de setmana tot el dia.

NOTA: Finalment l'A.V.V del Port sí durà a terme la tradicional castanyada aquest divendres 30 a les 19.30h al c.Reial,9 Baixos, a la seu social (veure)

La Cucafera petita inaugura aquesta tarda la parada de castanyes i estarà divendres, dissabte i diumenge

La Cucafera petita. Foto: Cucafera de Tarragona

La Cucafera petita inaugurarà oficialment aquesta tarda, a partir de les 17h i s'hi quedarà fins tancar, la parada de castanyes de la colla que va arrancar aquest dimarts amb molt bons resultats. També hi estarà present divendres, dissabte i diumenge durant tot el dia.

Aquest dimarts arrancava a Tarragona la venda de castanyes a la via públic, i entre les parades enguany ha destacat la de la colla de la Cucafera de Tarragona que mitjançant l'Associació de Veïns del Port, a qui pertany, disposava del permís per fer-ho a la cantonada entre Ramón y Cajal amb Prat de la Riba,l per recaptar fons de cara al 25è aniversari de l'any vinent.

Parada de castanyes de la Cucafera durant el primer matí. Foto: Cucafera de Tarragona

Se superen les expectatives durant el primer dia

"Hem quedat molt contents en aquest primer dia i hem superat les expectatives" valora Paco Ruiz, cap de colla en acabar la primera jornada. "Amb el venut aquest dimarts ja hem pagat l'import que ens havien costat les castanyes, a partir d'aquí la resta seran beneficis i fins i tot ens plantejarem si comprar-ne més" comenta Ruiz, tenint en compte que el cap de setmana s'espera que augmentin les vendes.

A la parada es venen castanyes i es convida a moscatell, i a més hi ha un photocall de la Cucafera per fer-s'hi fotos que són posteriorment penjades al facebook de l'entitat. Tots aquells que siguin seguidors, cliquin 'me gusta' a l'àlbum i el comparteixin, entren en el sorteig d'una samarreta, com també els que a Twitter utilitzin l'etiqueta #CastanyesCucafera i siguin seguidors.

La Cucafera segueix oberta a tothom que hi vulgui formar part (cucaferatgn@hotmail.com) i aquest és el primer de diversos actes per recaptar fons, la prioritat seria restaurar la peça.

27 d’octubre del 2015

Sorteig de la samarreta de la Cucafera entre seguidors Facebook i Twitter


La Cucafera comença a programar actes i campanyes per recaptar fons de cara al seu 25è aniversari l'any vinent. El primer d'ells és una parada de castanyes a la cantonada entre Ramón y Cajal amb Prat de la Riba on us recomanem a anar-hi!! Paperina de 10 castanyes a 2 euros o de 15 castanyes a 3 euros i en tots dos casos amb xarrup de Moscatell. A més trobareu photocall per fer-vos fotos i la Cucafera petita estarà dimecres tarda, i durant tot el dia de divendres, dissabte i diumenge.

Paral·lelament un sorteig!! Si vols aconseguir la samarreta oficial de la Cucafera pots fer-ho de dues formes i seguint els següents requisits:

A Facebook:

1. Fes-te seguidor/a del Facebook de la Cucafera (https://www.facebook.com/cucaferadetarragona)
2.Clica 'me gusta' a l'àlbum 'Photocall Castanyes'
3. Comparteix-lo al teu mur

A Twitter:

1. Fes-te seguidor del Twitter @CucaferaTGN (https://twitter.com/CucaferaTGN)
2. Piula o penja foto amb l'etiqueta #CastanyesCucafera

El sorteig es farà entre els participants que compleixein els requisits indicats el proper dimecres 4 de novembre i s'anunciarà tant en aquest blog com a les mencionades xarxes de la Cucafera per posteriorment fer entrega de la samarreta al guanyador/a.

24 d’octubre del 2015

La Cucafera de Tarragona vendrà castanyes a una parada ubicada a la cantonada entre Ramón y Cajal amb Prat de la Riba

La Cucafera de Tarragona comptarà des del proper dimarts 27 d'octubre i per primer cop amb la seva parada de castanyes a la cantonada entre el carrer Ramón y Cajal amb Prat de la Riba, davant l'autoescola Sabat. Serà el primer de diversos esdeveniments que portarà a terme al llarg de l'any per recaptar fons de cara al 2016 en que farà 25 anys, el més necessari per a l'entitat seria la seva restauració.

Recaptar fons per als 25 anys

"Partint de la base que per tot calen diners que no tenim, hem decidit posar-nos en marxa per poder fer front a despeses enfocades a la celebració del 25è aniversari de la nostra peça" comenta Paco Ruiz, cap de colla de la Cucafera. "Enguany ha entrat molta gent nova a la colla i amb moltes ganes i il·lusió per fer coses" valora Adrià Recasens, coordinador i responsable de comunicació de l'entitat."Hem fet un registre de membres i portadors i tenim comptabilitzats en total una seixantena de persones i tots estan molt animats a contribuir i a sumar esforços per la colla, que segueix oberta a tot aquell que vulgui formar-hi part" afegeix.

Hi haurà photocall i la Cucafera petita, present alguns dies

L'Associació de Veïns del Port, a qui pertany la Cucafera, va fer la petició per primer cop del permís per vendre castanyes a la via pública, una pràctica molt comú durant la castanyada entre centres i entitats amb la finalitat de recaptar fons per a fins no lucratius de les mateixes agrupacions. La parada estarà ubicada a la cantonada entre Ramón y Cajal amb Prat de la Riba entre dimarts 27 d'octubre i dimarts 3 de novembre de les 9h a les 23h.

Una vintena de membres s'hi han prestat voluntaris per a la venda de les castanyes i ja aquest cap de setmana s'han posat en marxa per organitzar-se i establir diversos torns. La parada comptarà també amb photocall per tal que qui vulgui s'hi pugui fer fotos que seran penjades al facebook de la Cucafera de Tarragona. A twitter, @CucaferaTGN animarà a utilitzar l'etiqueta #CastanyesCucafera. A més, la Cucafereta, la Cucafera petita, també estarà present alguns dies. Es preveu que hi formi part dimecres 28 a la tarda i divendres, dissabte i diumenge tot el dia.

Per formar part de la Cucafera, fer arribar idees, propostes o col·laborar, podeu enviar correu a cucaferatgn@hotmail.com

21 d’octubre del 2015

El Teatre Romà, al Barri del Port, present al gran documental 'Ingenieria romana' que estrena dissabte TVE a La2

El Teatre Romà i les termes de forma virtual a l'antiga Tàrraco.
 Imatge de la preestrena del coumental

Aquest dissabte a les 17.05h de la tarda a La2 de Televisió Espanyola (TVE) s'emetrà els dos primers capítols d'un total de vuit de la serie documental 'Ingenieria romana' presenta per Isaac Moreno, un apassionat de l'enginyeria antiga. El primer documental té com a protagonista la Tàrraco Romana i els seus indrets, entre ells el teatre romà al Barri del Port.

En concret per imaginar com devia ser aquest equipament de la Part Baixa de Tarragona poc conservat, el documental es trasllada també a Cartagena per mostrar el de Cartago Nova, on s'ha conservat pràcticament en la seva totalitat. També es fa al·lusió al port romà de Tàrraco i a la imatge també es representen les termes romanes del carrer Sant Miquel, actualment sota terra.

El documental va presentar-se a la premsa aquest dimarts al matí al Teatre Tarragona, a la Rambla Nova, amb una preestrena a la tarda en un gran esdeveniment. El mateix dia també es va presentar una nova aplicació, IMAGEEN, per a mòbils i tabletes on es recrea en sis punts senyalitzats i mitjançant realitat virtual i augmentada com era Tàrraco i com es vivia. L'aplicació també s'ha desenvolupat per a les ulleres de realitat virtual de Samsung, la qual cosa permet a l'usuari situar-se dins dels edificis de la Tàrraco Imperial i tenir una visió de 360 graus.

Tant l'aplicació com el documental es serveixen de l'última tecnologia per reconstruir de forma virtual els monuments romans de Tàrraco sobre les restes arqueòlogues actuals amb un resultat que sorprendrà i agradarà a l'espectador, sobretot als tarragonins.

La producció d'aquests documentals els ha portat a l'equip molt més enllà de Tàrraco, per tota Espanya i per països com Turquia, Jordània, França i evidentment, Itàlia. “La sèrie és equiparable a qualsevol producte que podria produir la BBC o National Geographic. El recorregut de la sèrie serà llarg. RTVE ja ha negociat diverses prevendes i està previst que en el futur pugui veure's a Itàlia a través del canal Discovery, amb el qual ja hi ha un preacord. També hi ha converses obertes amb televisions russes, xineses, franceses i alemanyes.

*Podeu veure el tràiler en -aquest enllaç-

19 d’octubre del 2015

El Col·legi 'El Carme' celebrarà dimecres una missa a la Parròquia de Sant Joan en record a la professora Josefina C, traspassada la setmana passada

Parròquia de Sant Joan, del Barri del Port
El passat 13 d'octubre es coneixia la trista notícia de la mort de la professora Josefina C. del Col·legi 'El Carme', del Barri del Port de Tarragona, després d'una llarga lluita contra una malaltia. Una lamentable pèrdua que va causar gran commoció entre la comunitat educativa, tant professors com pares, mares, alumnes, exalumnes i coneguts, a més de la família, evidentment.

Gran commoció i impacte

Tal va ser així que aquest blog en una nota informativa a Facebook va rebre un gran impacte, mostra de l'estima que havia guanyat aquesta docent de matemàtiques. La informació sobre el seu traspàs i la celebració del funeral l'endemà va arribar a 20 mil usuaris a partir de fins a gairebé 160 compartits i 187 reaccions, a més de quasi una setantena de comentaris i missatges de comiat, lament, dol i record.

Sentit adéu de gom a gom

La nota, a partir de missatges que ja els alumnes i exalumnes havien fet difondre, va ajudar també a fer arribar a més gent relacionada amb l'escola la cita del comiat i aquests no van dubtar a mostrar el seu suport i van omplir de gom a gom l'església de Santa Clara el dia 14 a les 15.30h, i fins i tot el vestíbul dels que ja no hi cabien dins. Donada l'hora també és cert que molts no van poder-hi assistir. Per aquest motiu, el centre ha convocat una missa especial aquest dimecres 21 d'octubre a la Parròquia de Sant Joan, fent una crida a la participació. S'espera que en aquesta ocasió el nombre d'assistents puguin fins i tot doblar o triplicar l'aforament. 

"El proper dimecres, 21 d’octubre, a 2/4 de 7 de la tarda, a la Parròquia de Sant Joan, se celebrarà una Missa en record de la Josefina Coleto Noci, mestra de la nostra escola, que traspassà el passat dimarts. Agrairem que feu extensiva aquesta informació i invitació, a assistir a l’Eucaristia, a exalumnes, famílies i amics que tinguin o hagin tingut relació amb la Josefina i amb l’escola" anuncia 'El Carme' al seu Facebook.

Aquest blog i el seu autor, se suma un cop més en el suport i ànim a familiars, amics i coneguts per aquesta lamentable pèrdua i a ajudar al centre a difondre també aquesta informació.

17 d’octubre del 2015

The Shadow, 'performance' i exposició sobre l’abús infantil aquest cap de setmana a la Chartreuse

La regidora de Cultura Begoña Floria i l'autor Abel Azcona
El projecte The Shadow, que reflexiona sobre l’abús infantil, es podrà veure aquest cap de setmana, dies 17 i 18 d’octubre, en forma d’exposició individual del controvertit artista Abel Azcona amb una performance que l’acompanyarà. 

L’antiga fàbrica de La Chartreuse acull en aquesta mostra que recull 30 testimonis de persones que en la seva infància van patir abusos sexuals i es complementa  amb una performance per tal que els visitants que vulguin, puguin reflexionar sobre aquesta problemàtica en un diàleg amb l’artista. Abel Azcona ha explicat que entén les seves obres artístiques com una eina de crítica social i política i, en aquest sentit, The Shadow busca donar veu a les víctimes. El 2002, l’OMS va estimar que 150 milions de nenes i 73 milions de nens menors de 18 anys van experimentar relacions sexuals forçades o altres formes de violència sexual amb contacte físic.

A més, la galeria The Grey Square (c/ Sant Llorenç, 3) inaugura aquesta tarda a les 7 la mostra “El Miracle”, que és el resultat de la performance realitzada el passat dimecres, on un grup de 21 persones, juntament amb Abel Azcona, van representar un èxode pels carrers de la ciutat fins arribar a la platja del Miracle. La intervenció artística, inspirada en l’actual èxode de refugiats sirians, va ser enregistrada i fotografiada i es podrà veure a la galeria The Grey Square, que s’ha convertit en una platja per a la mostra.

L’art d’Abel Azcona arriba a Tarragona en el marc del projecte El Teler de Llum, centre d’art de Tarragona, pensat com un centre on compartir experiències, per explicar històries properes i experimentar noves maneres de mostrar i d’acostar l’art. La consellera de Cultura Begoña Floria ha convidat a la ciutadania a conèixer l’obra de l’artista i visitar la mostra que apropa una problemàtica social sovint silenciada a través d’una proposta artística innovadora.

Exposició “The Shadow”
17 i 18 d’octubre, d’11 a 13.30 h i de 17 a 20 h, a l’antiga fàbrica de la Chartreuse (Carrer Smith, 55, 43004 Tarragona).

Performance The Shadow
17 i 18 d’octubre, de 18 a 20 h, a l’antiga fàbrica de la Chartreuse (Carrer Smith, 55, 43004 Tarragona).

14 d’octubre del 2015

Tancats els accessos a les escales fixes i terrasses que connecten el carrer Vapor i Zamenhof per seguretat i manteniment

Escales deteriorades són el motiu. Foto: Blog Barri del Port

Des de fa uns dies, unes tanques barren el pas als accessos de les terrasses i escales fixes que connecten el carrer Vapor i Zamenhof al Barri del Port. Es tracta de l'alternativa a les escales mecàniques que serveixen per accedir de la Part Baixa al centre superant el desnivell.

Una de les tanques de les terrasses. Foto: Blog Barri del Port



Segons ha pogut saber el Blog del Barri del Port, el deteriorament de les escales i passarel·les de les terrasses junt als jardins Vapor ha estat la causa per tancar-ne el pas a espera que s'hi puguin dur a terme tasques de manteniment i per seguretat.

Aquest fet deixa tancat també un espai on solen reunir-se grups de joves de dubtosa activitat. A la vegada suposa un entrebanc a l'aternativa si les escales mecàniques quedessin fora de servei. Els usuaris haurien de pujar-les a peu.

13 d’octubre del 2015

Nous episodis de vandalisme al Barri del Port durant el pont del Pilar

Un arbre trencat al carrer Sant Miquel. Foto: Blog Barri del Port

El Barri del Port ha patit durant aquest pont del Pilar nous episodis de vandalisme a diversos carrers i punts del barri.

Un exemple és aquest arbre del carrer Sant Miquel. El veïnat explica que la matinada de diumenge van sentir forts cops, veus, crits i rebombori al carrer a altes hores de la nit. L'endemà això es traduïa en alguns desperfectes a contenidors, papereres, vehicles i arbres.

Carrer Barcelona (Història)

Carrer Barcelona l'any 2015. A la Part superior direcció
carrer Apodaca i a l'inferior direcció estació

El Carrer Barcelona deu la seva nomenclatura a la ciutat veïna de Barcelona tal com aquesta també té un carrer amb el nom de Tarragona.

Es compren entre els carrers Apodaca i fins a l'Estació de Trens al carrer del Comerç. S'hi creuen perpendicularment els carrers Pau del Protectoral i General Contreras, És paral3lel als carrers Orosi i Santiyán.

10 d’octubre del 2015

Un equip internacional estudiarà el port romà de Tàrraco que, segons sembla, s'ubicava entre els carrers Reial i Smith

El port de Tàrraco a la maqueta de la ciutat en època romana

Un equip internacional estudiarà el port romà de Tarragona mitjançant el projecte Roman Mediterranean Portus, que abasta a trenta ciutats de nou països diferents, informa l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC).

L'objectiu és conèixer el sistema portuari del Mediterrani de l'Imperi romà, des del principi del segle I abans de Crist fins a l'III després de Crist.

En el projecte s'aborda des de l'arqueologia, la geoarqueología, la informàtica i història antiga i epigrafia i abasta ports a Turquia, Israel, Itàlia, Grècia, França, Tunísia, Líbia, Egipte i Espanya.

A Tarragona, s'estudiarà l'extensió, cabotaje i capacitat del port de l'antiga Tarraco, actualment cobert per construccions modernes. Els investigadors creuen que estava situat en el que ara són els carrers Real i Smith.

Informa l'agència EFE que per realitzar les prospeccions s'empraran tècniques geofísiques amb georadar, similars a les quals es van utilitzar en el subsòl de la catedral de Tarragona i que no precisa excavar. Les exploracions amb aquestes tècniques no invasives començaran entre aquest mes i el de novembre, calcula l'ICAC.

Els resultats permetran establir hipòtesis sobre el perfil, la ubicació exacta del moll o la profunditat i, sobretot, quin paper desenvolupava en relació amb la resta d'enclavaments mediterranis.

La recerca la lidera Simon Keay, de la Universitat de Southampton, i l'ICAC és el seu col·laborador local. Keay assenyala que "per jutjar el paper que va tenir a l'imperi, s'ha d'estudiar tot el Mediterrani, entendre-ho com una unitat, com el mar intern unificat que va ser per a Roma".

Una persona gran es mareja al SuperSpar i es traslladada pel SEM

Una ambulància estacionada sobre la vorera
del EuroSpar. Foto: Blog Barri del Port
Un efectiu dels Serveis d'Emergències Mèdiques (SEM)  ha recollit aquest migdia una persona gran després que aquesta patís un mareig a l'interior del SuperSpar del Barri del Port mentre comprava. El supermercat ha trucat a l'ambulància que ha passat a recollir-la. Aquesta ha sortit pel seu propi peu i ha estat traslladada per fer-li proves mèdiques i comprovar que estigui en condicions per tornar a casa.

9 d’octubre del 2015

La Guàrdia Civil escorcolla l'Institut Municipal de Serveis Socials a la Plaça de Mitja Lluna del Barri del Port

Una imatge del centre. Foto: Cadena Ser

La Guàrdia Civil s'ha personat aquest divendres a la seu de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona ubicada a la Plaça Prim o de Mitja Lluna, al Barri del Port, per requerir informació relacionada amb el cas Inipro. En concret, segons ha pogut saber l'ACN, s'han demanat els expedients de contractació d'aquesta empresa per part de l'IMSS dels anys 2011 i 2012. La petició d'informació, que porta la Unitat de delictes econòmics de la policia judicial de la Guàrdia Civil, ve ordenada pel Jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona. El cas arrenca, fa més de dos anys, a partir d'una denúncia de la CUP davant de fiscalia. El govern municipal admet "irregularitats" administratives en la contractació, però "sense intencionalitat punible".

El govern admet irregularitats de tipus administratiu

La portaveu del govern, Begoña Floria, ha acudit a les portes de l'IMSS per valorar el registre de la Guàrdia Civil i ha admès que l'esclat del cas va posar en evidència una sèrie de "mancances administratives" dins el propi servei de l'IMMS i ha recordat que el consistori va aplicar "mesures correctores", com ara el reforç dels serveis jurídics, un canvi en la gerència i l'encàrrec d'una auditoria. A més, segons ha subratllat Floria, es va posar a disposició de tots els grups municipals l'expedient complert. 

La regidora ha manifestat que l'ajuntament "sempre s'ha posat a disposició de la justícia". Floria ha insistit que l'ajuntament té el convenciment que "va haver-hi irregularitats de tipus administratius no imputables a cap interès o a interessos personals de cap tipus", per una qüestió de "mala praxis", i que això va determinar un canvi de funcionament dins el propi institut, que es va fer la tardor del 2013.

Per la seva banda, el regidor de la CUP Jordi Martí, també ha acudit al davant de la seu de l'IMSS i ha fet una "valoració positiva" dels avenços en el cas arran de la denúncia presentada per la formació, que està personada en el cas. Martí, que ha avançat que la CUP compareixerà públicament la setmana que ve per fer una anàlisi a fons dels fets, s'ha mostrat convençut que el registre a la seu municipal "aporti dades que manquen per acabar de tancar el cas".

8 d’octubre del 2015

Amb 30 mil euros, la Diputació aporta la meitat del pressupost per remodelar la Plaça dels Infants

Imatge virtual de la zona de jocs a la pista de ciment
actual de la Plaça dels Infants a la Part Baixa
Aquesta setmana s'ha fet efectiu el que aquest blog va avançar al mes de marc (veure). El projecte per a la remodelació de la Plaça dels Infants amb un cost de 60 mil euros ha rebut una subvencio del Pla d'Acció Municipal per part de la Diputació que aquest s'ha concretat en 30 mil euros, la meitat.

Ara l'Ajuntament haurà d'aportar l'altre meitat, licitar l'obra i començar-la abans d'acabar l'any seguint la condició de la subvenció amb caducitat en un any. Realment les obres es contemplaven per abans de l'estiu. Segons apunta avui el Diari Més, el retard en la financiació es deu a que fins ara el consistori estava en categoria de deutor i no podria rebre subvencions.

La remodelació de la Plaça dels Infants respectarà la seva configuració històrica. A més d'un rentat de cara amb neteja i renovació del paviment i mobiliari actual, entre bancs i papereres, el que destaca i com a principal novetat serà la construcció d'una nova àrea de jocs infantils i que serà accessible també per a nens i nenes discapacitats. Ocuparà l'actual pista de ciment on temps enrere hi havia cistelles per jugar a bàsquet. Actualment és un espai bastant freqüentat per grups de joves que es reuneixen, i també d'altres que juguen a pilota de forma lliure. En aquest sentit, aquests veuran limitat o imposibilitat el seu joc.

5 d’octubre del 2015

Plaça dels Carros de Tarragona (Història)

                                

La Plaça dels Carros és l'orígen del Barri del Port, anomenat en primer moment com a Barri de la Marina. L'any 1772 va començar a construir-se els primer dels edificis, el de la Duana, les obres dels quals van finalitzar al 1791. Al seu voltant es van anar aixecant cases, tallers i magatzems que van fer créixer el barri amb la compra de terrenys per part de diferents comerciants atrets per aquesta zona propera al port i al ferrocarril.

Les primeres dades de la construcció de la Plaça dels Carros que havia d'anomenar-se Plaça del Moll es remunten a 1807 per la cessió d'un hort a la Junta d'Obres del Port on es construiria la plaça principal del Port amb un carrer que partiria cap a la resta de ciutat. En 1814 la Plaça va passar a anomenar-se Plaça de Ferran VII pel monarca del moment. En 1868 Plaça d'Olózaga, pel primer distingit tribut pronunciat a Tarragona. Entre 1931 i 1936 Plaça de President Macià i en 1940 del General Sanjurjo.



A la meitat de la Plaça una font construída en 1837 per als animals que transportaven mercaderies a la zona i posteriorment en 1866 es va erigir una estàtua en honor a Mercuri, obra de Francesc Barba i l'escultor Miró. Actualment reemplaçada per la de Salvador Martorell ja que l'original va ser destruída amb els bombardejos de la Guerra Civil.

Avui dia novament coneguda com Plaça dels Carros recordant el pas d'aquests per la zona que creuava la via cap al port per transportar mercaderies.


Van viure importants i reconegudes personalitats

Disposar d'un baix per obrir un comerç i tenir l'habitatge en els pisos superiors suposava un atractiu de moltes famílies adinerades del moment. Personalitats il·lustres com la baronessa de les Quatre Torres o Josep Anton de Castellarnau van tenir cases en aquesta plaça. El convent dels caputxins es va traslladar també de l'actual plaça de l'Església de Sant Joan a aquesta plaça.

Destaquen edificis i cases com la Cambra de Comerç de 1926 de l'arquitecte Monravà, el de la Junta d'Obres del Port de 1923, el de Carreteres entre 1926 i 1927 per Cabestany i la seu del Banco Hispanoamericano al carrer d'Apodaca per Josep Maria Pujol de Barberà en 1922. Propera també la casa Gasset construída entre 1858 i 1859 per a una notable família de Tarragona.

En aquest vídeo de 1954 es pot veure el pas de carros i carruatges per aquesta plaça:

__________________________________________________
Per: Adrià Recasens
Fonts: 'El Naixement dels barris del Port' de Coia Escoda i Luis Ballester
Fotos Antigues de: Tarragona Antiga (Plana Facebook)

2 d’octubre del 2015

Vídeo: Inundacions i efectes de les fortes pluges al Barri del Port de Tarragona

Recull d'imatges dels efectes de les fortes pluges al barri

Barri del Port TV ha fet un recull d'imatges enregistrades per veïns del Barri del Port en darrers dies i al llarg dels anys, on es poden veure les inundacions i efectes de les fortes pluges a la Part Baixa.

I es que carrers, portals, pàrquings, locals i magatzem inundats, plens d'excrements i aigües fecals, vehicles i contenidors flotant, rates, paneroles... és la situació que es viu a la Part Baixa cada cop que plou amb intensitat, i els principals veïns en patir-ho són els dels carrers Smith i Castaños, a causa d'un deficient clavegueram. 

Es tracta d'un problema històric del barri que pateixen i lamenten els veïns en no donar-se solucions, fins al punt que alguns d'ells duran el tema al Síndic de Greuges (veure). A les imatges es pot veure com aquests carrers, es converteixen en autèntiques piscines quan plou amb intensitat.