CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

2 d’octubre del 2012

Carrer d'Apodaca (Història)



El Carrer d'Apodaca uneix la Plaça dels Carros, orígen del Barri del Port, amb la Plaça Prim (o de Mitja Lluna) essent el primer carrer que es va dur a terme amb la intenció d'unir aquest nucli poblacional amb el de la Part Alta, la Tarragona Antiga.


En 1777 es resol que la Real Audiència del Principat de Catalunya emeti informe sobre el projecte d'arbitris que l'Ajuntament proposa per costejar la reedificació del port i moll de la ciutat. Els pobles es neguen al pagament d'arbitris i no és fins a 1786 que per fi el Govern Español delega al capità de navili Ruiz de Apodaca per examinar el port i determinar el lloc on construir-ho. El seu infome era molt favorable i en 1790 s'aproven les obres.

Don Joan Ruiz de Apodaca, natural de Cadis, era un prestigiós general en l'Armada espanyola. Va presentar el primer projecte del Port que més tard va ampliar i va continuar Smith. A Apodaca es deu la primera fase constructiva i de rehabilitació del port el projecte del qual es troba exposat en un quadre del Museu pel senyor Hernández Sanahuja.

L'Ajuntament va demanar al rei que Juan Ruiz de Apodaca fos nomenat i reconegut amb el títol de Governador militar i polític, sense èxit. Per contra, se li va fer honor batejant el principal carrer amb el seu cognom.

Posteriorment sí va obtenir importants títols i càrrecs: Va ser el 61º i últim virrey de la Nova Espanya nomenat com a tal (1816-1820), 3er. cap polític superior de Nova Espanya (1820-1821) i 16º capità general de la Real Armada Espanyola.


Aquest carrer s'havia anomenat anteriorment Carrer del Port del s.XVI al s.XIX per ser el primer i més proper al port i a la Plaça dels Carros, primerament anomenada també Plaça del Port per mateixes raons. Es va construir amb la intenció d'unir la nova població del Barri de la Marina amb el Nucli Antic. També mitjançant el Carrer Unió amb el que enllaça.


A destacar: a meitat del carrer, a la cruïlla amb el Carrer Barcelona es troba l'edifici de l'Antic Hotel Continental.



Fonts:
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové)
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses)
-Fotos Antigues de: Tarragona Antiga (Plana Facebook)